χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά και όλοι μπαίνουμε σιγά σιγά στη γιορτινή διάθεση. Αναμφισβήτητα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, αποτελεί για την πλειοψηφία μια περίοδο χαλάρωσης, χαράς και πολλών προσκλήσεων σε φαγοπότια και πάρτι. Αν και εσείς είστε από αυτούς που πανικοβάλλονται με την ιδέα των προσκλήσεων, των τεράστιων μπουφέ και των εποχιακών γλυκών τότε τα τιπς που ακολουθούν θα μπορέσουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες σας και να σας προτείνουν τρόπους έτσι ώστε οι απολαύσεις αυτές να μην σας παρασύρουν σε μια ανοδική πορεία στη ζυγαριά.

5 Τιπς για τα Γιορτινά Τραπέζια
1. Πριν από κάθε γιορτινό τραπέζι φροντίστε να πάρετε κανονικά τα γεύματα που προηγούνται. Αν για παράδειγμα το γεύμα είναι το μεσημέρι θα ήταν ορθό να πάρετε το πρωινό σας γεύμα και το ενδιάμεσο γεύμα κανονικά για να μην είστε πεινασμένοι στο μεσημεριανό γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε πιο εύκολα τόσο τη ποσότητα όσο και τη ποιότητα του φαγητού που θα βάλετε στο πιάτο σας.
2. Αν μπορείτε ξεκινήστε με σαλάτες, για να δημιουργήσετε το αίσθημα του κορεσμού και να μην ξεφύγετε στις ποσότητες σας. Διαφορετικά φροντίστε το ½ πιάτο σας να είναι σαλάτα. Τα άλλο ½ μοιράστε το ανάμεσα σε πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι) και υδατάνθρακα (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια). Διαλέξτε με προσοχή τι θα βάλετε στο πιάτο σας.
3. Προσπαθήστε να αποφύγετε τηγανιτά φαγητά και φαγητά με κρεμώδη σάλτσες καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αν υπάρχει κάτι λιγότερο υγιεινό που θέλετε να δοκιμάσετε βάλτε μικρή ποσότητα στο πιάτο σας. Το δεύτερο γεύμα την ημέρας φροντίστε να είναι μικρό για να ισορροπήσετε τις θερμίδες της ημέρας.
4. Από την επιλογή των γλυκών διαλέξτε 1 με 2 γλυκά που θέλετε να δοκιμάσετε και καταναλώστε μια μικρή μερίδα. Η διατροφική αξία των γλυκών είναι μικρή ενώ η θερμιδική τους αξία πολύ μεγάλη. Αν υπάρχει η επιλογή της φρουτοσαλάτας προτιμήστε την.
5. Πολύ σημαντικό είναι την επόμενη μέρα να επιστρέψετε κανονικά στους ρυθμούς σας. Μην συνεχίσετε τις ατασθαλίες αλλά μην αμελήσετε γεύματα για να εξισορροπήσετε την προηγούμενη ημέρα καθώς αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα γεύματα λόγω πείνας.

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά
Τα Χριστούγεννα δεν είναι τα ίδια χωρίς τα παραδοσιακά γλυκά εδέσματα που ετοιμάζονται σε κάθε σπιτικό. Κουραμπιέδες, μελομακάρουνα και Christmas cake είναι συνδεδεμένα με τα Κυπριακά Χριστούγεννα. Τι θερμίδες όμως μας προσφέρει το κάθε ένα από αυτά:

1 μέτριο μελομακάρονο – 150 θερμίδες
1 μέτριος κουραμπιές – 200 θερμίδες
1 μέτρια τρούφα – 215 θερμίδες
1 κομμάτι Christmas cake (80γρ.) – 330 θερμίδες
1 κομμάτι βασιλόπιττα (60γρ.) – 180 θερμίδες

Το μυστικό δεν είναι να στερηθούμε τις λιχουδιές αυτές, αφού άλλωστε τα παρασκευάζουμε μια φορά το χρόνο, αλλά να τα καταναλώσουμε με προσοχή και σε μικρές ποσότητες. Διαλέξετε να τα καταναλώσετε στη θέση κάποιου ενδιάμεσου σνακ και επιλέξετε 1 μερίδα.

Διατροφικά τιπς για τη Χριστουγεννιάτικη Περίοδο