http://www.reformingindy.com/wp-content/uploads/2012/05/eating-right.jpg Το καλοκαίρι φτάνει προς το τέλος του και οι διακοπές αποτελούν μια ευχάριστη ανάμνηση. Παρόλα αυτά τα κιλά που πήραμε από τις μπύρες, τα ταβερνάκια και τα παγωτά είναι εδώ να μας θυμίζουν τις καλοκαιρινές ατασθαλίες. Το καλοκαίρι συνήθως αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμα από την ρουτίνα και η ρουτίνα της διατροφής δεν αποτελέι εξέρεση. Είναι περίοδος διακοπων από προγράματα διατροφής,το προγράματα γυμναστικής και γενικότερα όποοδήποτε πρόγραμα και περιορισμό.
Ο Σεμπτέμβρης είναι ο μήνας των στόχων, ο μήνας των αλλαγών, ο μήνας που όλοι επιστρέφουμε στους ρυθμούς και την ρουτίνα μας. Φροντίστε ένας στόχος να είναι η αποβολή των κιλών που πήρατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διότι τα 3-4 κιλά μπορούν πολύ εύκολα αν δεν το προσέξετε να γίνουν 4-5 και 5-6. Ακολουθούν 5 πολύ απλά τίπς για να επανέλθετε στο φυσιολογικό σας βάρος εύκολα και γρήγορα.

1.Τέρμα οι δικαιολογίες: η χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού συνήθως μας προσφέρει διακαιολογίες για να αποφύγουμε τη γυμναστική και να ξεφέυγουμε στη διατροφή μας. Προσκλήσεις, εξόδοι, πάρτυ, πειρασμοί είναι λίγες από τις προφάσεις που βρίσκουμε για να ξεφύγουμε από την ρουτίνα μας. Παρόλο που και οι επόμενες μέρες μπορεί να σας βρίσκουν με πολές υποχρεώσεις και προσκλήσεις πάρτε την απόφαση να ξαναξεκινήσετε τη γυμναστική που απολαμβάνετε (είτε αυτό είναι γυμναστήριο ή cross fit ή περπάτημα ή ποδηλασία ή και άλλο) και να επανέλθετε σε ένα υγιεινό προγραμμά διατροφής. Μπορεί να μην κατορθώσετε να είστε 100% τυπικοί σε αυτά αλλά να ξέρετε ότι ακόμη και σε ένα μικρό βαθμό να ακολουθείτε το πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής σας θα κατορθώσετε τουλάχιστο να σταθεροποιήσετε το βάρος σας (και όχι να το αφήσετε να αυξάνετε) και ίσως να αποβάλετε και κάποιο μικρό ποσοστό. Γι΄αυτό τέρμα οι διακαιολογίες, ξεθάψετε τα αθλητικά σας παπούτσια, τη ζυγαριά σας και μπείτε σε πρόγραμμα.

2. Ναι στη ρουτίνα: το καλοκαίρι αλλάζουν οι ώρες που κοιμόμαστε, οι ώρες που ξυπνάμε και κατ’ επέκταση οι ώρες των γεύματων. Το πιό συχνό πρόβλημα του καλοκαιριού στο θέμα της διατροφής είναι το γεγονός ότι παραλείποντε πολλά γεύματα κυρίως το πρόγευμα και τα ενδιάμεσα σνάκ. Αυτό όμως εμποδίζει τον μεταβολισμό από το να δουλέυει ικανοποιητικά, συνεπώς είναι πιό αργή η απώλεια βάρους αφού όπως είναι γνωστό το πρόγευμα και τα μικρά συχνά γεύματα ενισχύουν τον μεταβολισμό. Επίσης η παράλειψη γεύματων μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία στα επόμενα γεύματα. Αν παραλείψετε ένα γεύμα το πιό πιθανόν είναι ότι μέχρι το επόμενο γεύμα θα πεινάσετε πολύ. Όταν πεινάμε τότε είναι πιό εύκολο να υποκύψουμε σε πειρασμούς, να διαλέξουμε φαγητό το οποίο είναι ποιοτικά ακατάλληλο και να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα στο επόμενο γεύμα.

3. Οργανωθείτε: Με την χαλαρή διαάθεση που συνήθως έχουμε το καλοκαίρι το supermarket και το μαγείρεμα περνάνε σε δέυτερη μοίρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε έτοιμα πολλές φορές κατάλληλα γεύματα και να καταφεύγουμε σε έυκολες, έτοιμες και γρήγορες λύσεις. Δυστηχώς αρκετά συχνά οι λύσεις αυτές είναι ψηλές σε θερμίδες, αλάτι και λιπαρά. Βρείτε το χρόνο να κάνετε μια λίστα για ψώνια από το supermarket και ξεκινήστε να οργανώνεστε με την ετοιμασία του φαγητού. Αγοράστε διάφορα μικρογεύματα κατάλληλα για ένα ισορροπημένο προόγραμμα διατροφής όπως γιαούρτι, απλά μπισκότα, ράβδους δημητριακών, ρυζογκοφρέτες έτσι ώστε τις ώρες που πεινάτε να έχετε υγιεινές επιλογές.

4. Γλυκά τέλος: όπως προανάφερα η χαλαρή διάθεση που έχουμε το καλοκαίρι μας κάνει να χαλαρώνουμε και τους περιορισμούς στη διατροφή μας. Αυτό δεν είναι κακό αρκεί να ξέρουμε πότε να πούμε το στόπ. Οι καλοκαιρινές γλυκές λιχουδιές όπως τα παγωτά, τα ζελέ, τα γλυκά του κουταλιού στις καλοκαιρινές διακοπές γίνοντε καθημερινή απόλαυση. Αντικαταστείστε τα γλυκά με φρούτα, κρέμες σπιτικές (με ημιάπαχο γάλα και υποκατάστατο ζάχαρης), ζελέ χωρίς ζάχαρη, ράβδους δημητριακών, απλά σπιτικά κέικ έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων.

5. Αλκοόλ με μέτρο: Λίγο οι εξόδοι, λίγο η παρέα στις καλοκαιρινές διακοπές το αλκοόλ είναι καθημερινό και συνήθως άυθονο. Τα αλκοολούχα ποτά έχουν 120-150 θερμίδες ανάλογα με το τι καταναλώνουμε. Άν συνδιάζεται με χυμό φρούτου ή αναψυκτικό τότε οι θερμίδες αυτές αυξάνονται. Αν πάλι είναι κόκτειλ πλούσιο σε ζάχαρη και σιρόπι οι θερμίδες είναι ακόμα περισσότερες. Φροντίστε επιστρέφοντας στη ρουτίνα να πειρορίσετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε 1-2 φορές ανά εβδομάδα και την ποσότητα σε 1-2 αλκοολούχα ποτά ανά φορά.

Επιστροφή στην ρουτίνα: 5 απλά tips για να αποβάλετε τα κιλά των διακοπων
Tagged on: