scales-2

Ξεκινώντας μια προσπάθεια για απώλεια βάρους, η ζυγαριά αποτελεί ίσως το πιο αυστηρό μας κριτή. Το πόσο θάρρος θα πάρουμε για να συνεχίσουμε ή το πόσο θα αποθαρρυνθούμε και αν θα παρατήσουμε την προσπάθεια εξαρτάτε πολύ συχνά από ένα αριθμό, από μια ένδειξη της. Πολύς κόσμος έχει μια σχέση εξάρτησης με την ζυγαριά του και το ζύγισμα είναι εξίσου σημαντική ανάγκη με αυτή του οργανισμού για τροφή. Για άλλους η σχέση μίσους με την ζυγαριά τους μπορεί να τους αφήσει απροστάτευτους στην ανοδική πορεία του βάρους. Το πόσο την αγαπάμε ή το πόσο την σιχαινόμαστε επίσης εξαρτάτε από το αποτέλεσμα που μας δείχνει. Μπορεί τη μια μέρα να είναι επιεικής μαζί μας και να μας δείχνει ότι οι προσπάθειες μας ανταμείβονται, άλλες φορές πάλι να μας αδικεί και να μας προκαλεί το αίσθημα του άγχους και της απόγνωσης. Ποια λοιπόν είναι η σχέση που πρέπει να έχουμε με την ζυγαριά μας, κάθε πόσο πρέπει να στρεφόμαστε σε αυτή για να μας “κρίνει”, πόσο πρέπει να την εμπιστευόμαστε και πότε πρέπει να αγνοούμε το τι μας δείχνει είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο σημερινό άρθρο.

Πότε πρέπει να ζυγιζόμαστε; Η καλύτερη ώρα να ζυγιστείτε είναι το πρωί πριν το πρόγευμα. Εκείνη την ώρα μετά που έχει προηγηθεί μια πολύωρη ώρα νηστείας και ένας καλός ύπνος (τουλάχιστο 6-8 ώρες) οι πιθανότητες για πλασματική μέτρηση είναι μειωμένες. Καλό είναι να φροντίσετε κάθε φορά που θα ζυγίζεστε οι συνθήκες όπως οι ώρες από το τελευταίο γεύμα, η διάρκεια καθώς και η ποιότητα του ύπνου να είναι σταθερές.

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε; Αν και πολύς κόσμος συνηθίζει να ζυγίζετε μια φορά την μέρα και ίσως και πιο συχνά αυτό δεν ενδείκνυται. Ο λόγος είναι ότι το βάρος μας μπορεί να έχει πολλές διακυμάνσεις μέσα στη μέρα ανάλογα με την κατάσταση εφίδρωσης μας. Άτομα τα οποία είναι στην προσπάθεια για απώλεια βάρους μπορούν να ελέγχουν το βάρος τους 1 φορά ανά εβδομάδα ενώ άτομα τα οποία απλά θέλουν να έχουν έλεγχο του βάρους τους μπορούν να ζυγίζονται 1-2 φορές τον μήνα.

Η σημασία μιας σταθερής ζυγαριάς: Επιπλέον φροντίστε πάντοτε να συγκρίνετε τα αποτελέσματα στην ίδια ζυγαριά αφού η κάθε ζυγαριά μπορεί να σας δείξει διαφορετικό αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο λάθος που γίνετε συχνά και μπορεί να αγχώσει άδικα είναι η σύγκριση του αποτελέσματος της ζυγαριάς σπιτιού με το αποτέλεσμα της ζυγαριάς στον ιατρό ή στον διαιτολόγο. Η διαφορά στα αποτελέσματα συμβαίνει γιατί η ρύθμιση της ζυγαριάς διαφέρει, διότι η απλή ζυγαριά σπιτιού πολλές φορές μπορεί να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα απόκλισης από την επαγγελματική ζυγαριά και επειδή οι ώρα και οι συνθήκες της μέτρησης διαφέρουν. Αν θέλετε να έχετε έλεγχο του βάρους σας και στο σπίτι εκτός από το γραφείο του ιατρού ή του διαιτολόγου σας τότε φροντίστε ξεκινώντας την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους να μετρηθείτε και στο σπίτι κατά προτίμηση το πρωί. Έτσι μπορείτε να συγκρίνετε τις μετρήσεις των δυο ζυγαριών και να κρατάτε έλεγχο του βάρους σας πιο συχνά από τις επισκέψεις σας στον ιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Πότε η ζυγαριά μας δίνει πλασματικό αποτέλεσμα προς τα πάνω; Είναι πολύ συχνό η ζυγαριά να δίνει πλασματικό αποτέλεσμα και κυρίως αυξητικό. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που συμβαίνει αυτό στις γυναίκες είναι οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου και ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα πριν την έμμηνο ρύση. Η αύξηση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσα υγρά κατακρατά ο οργανισμός της κάθε γυναίκας και σε κάθε κύκλο. Επίσης ένα μεγάλο γεύμα ή η μεγάλη πρόσληψη αλατιού (μέσω ενός γεύματος) ή η κατανάλωση αλκοόλ τη μέρα πριν το ζύγισμα μπορούν να μεταβάλουν το αποτέλεσμα αρνητικά. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας στο πόσο ακριβής είναι το αποτέλεσμα της ζυγαριάς είναι η δυσκοιλιότητα. Όταν οι κενώσεις δεν είναι συχνές μπορεί το αποτέλεσμα της ζυγαριάς να είναι αυξημένο.

Πότε η ζυγαριά μας δίνει πλασματικό αποτέλεσμα προς τα κάτω; Αν και λιγότερο συχνό μπορεί η ζυγαριά να δώσει ψεύτικο αποτέλεσμα προς τα κάτω. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο οργανισμός έχει χάσει πολλά υγρά είτε μέσω ιδρώτα (ιδιαίτερα μετά από έντονη αερόβια άσκηση), όταν είμαστε αφυδατωμένοι ή όταν κάποιος έχει χάσει υγρά μέσω διάρροιας ή εμέτου.

Η ζυγαριά πρέπει να είναι σύμμαχος μας στο να επιτύχουμε ή/και να διατηρήσουμε το σωματικό βάρος που θέλουμε και όχι να μας αγχώνει. Είναι εκεί για να μας θυμίζει τους στόχους μας όταν παρεκκλίνουμε από αυτούς. Άρα προσπαθήστε να την χρησιμοποιήσετε υπέρ σας!

Η σχέση σας με… την ζυγαριά