cellulite

Καλωσορίσαμε το καλοκαίρι και η επιθυμία να φορέσουμε περήφανα τα σόρτσ και τα μαγιό μας είναι επιτακτική. Τι και αν ολόκληρο χειμώνα παλέψαμε με την κυτταρίτιδα, ο αγώνας μας βρήκε ηττημένους. Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα; πώς δημιουργείται;  μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτή; είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν πιο κάτω.

Η κυτταρίτιδα δεν είναι κάτι περισσότερο από την συσσώρευση του λίπους κάτω από το δέρμα η οποία δημιουργεί την ανώμαλη όψη στο δέρμα. Αν και δεν είναι επιβλαβής η κυτταρίτιδα είναι μισητή από όλες εμάς τις γυναίκες και πολύ θα θέλαμε να απαλλαγούμε από αυτή. Επικρατούν διάφοροι μύθοι σε σχέση με την δημιουργία της κυτταρίτιδας και την ύπαρξη της και πολλοί από τους μύθους αυτούς δεν έχουν καμία υπόσταση ή σχέση με την πραγματικότητα.
Μύθος 1- Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στις γυναίκες με επιπλέον σωματικό βάρος: Δυστυχώς ή ευτυχώς ο εχθρός του μαγιό εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού ανεξαρτήτως βάρους. Αν και η αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα που επηρεάζει την εμφάνιση της, ορμονικές αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχουν πρωταρχικό ρόλο στην εμφάνιση της. Άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η ποιότητα του δέρματος και η κακή κυκλοφορία του αίματος παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και το βαθμό που θα εμφανιστεί.
Μύθος2- Η άσκηση μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα: Η άσκηση δεν μπορεί να αφανίσει την κυτταρίτιδα μπορεί παρόλα αυτά να αποτρέψει την εμφάνιση της ή να την μειώσει. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος καθώς επίσης και στην καλύτερη ελαστικότητα του δέρματος. Μην ξεχνάμε ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει και στην μείωση του τοπικού λίπους πρωταρχικός παράγοντας για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Μύθος3- Η αερόβια άσκηση είναι η λύση: αυτό είναι εν μέρη ορθό αφού η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει το λιπώδη ιστό του σώματος. Η προπόνηση με αντιστάσεις όμως μπορεί να αυξήσει τον μυϊκό ιστό, γεγονός που κάνει το σώμα να φαίνεται λιγότερο χαλαρό και πιο τονισμένο.
Μύθος4- Υπάρχουν θαυματουργά τρόφιμα τα οποία μας απαλλάσσουν από την κυτταρίτιδα: Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να μας απαλλάξει από την κυτταρίτιδα. Μια σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, άπαχα κρέατα και σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση υγιούς βάρους, να βοηθήσει στην αύξηση του μυϊκού ιστού σε συνδυασμό με την άσκηση, να αποτρέψει φλεγμονές στο σώμα και να προσφέρει στο δέρμα πιο υγιή όψη και ελαστικότητα, παράγοντες οι οποίοι μπορούν να μειώσουν την κυτταρίτιδα και να κάνουν το σώμα και το δέρμα μας να είναι πιο υγιή. Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι επίσης σημαντική αφού μπορεί να βοηθήσει τον συνδετικό ιστό να είναι ευλύγιστος και δυνατός.
Μύθος5- Η καφεΐνη προκαλεί κυτταρίτιδα: Και όμως ο καφές δεν φέρει καμία ευθύνη για το πρόβλημα αυτό που μας “ταλαιπωρεί”. Ο μύθος αυτός βασιζόταν στο ότι ο καφές με την υψηλή περιεκτικότητα του σε καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, προκαλώντας έτσι μειωμένη λεμφική και αιματική κυκλοφορία. Πλέον όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο καφές δεν αφυδατώνει και επομένως δεν επηρεάζει την εμφάνιση ή την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Μάλιστα η καφεΐνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά στις κρέμες ενάντια στην κυτταρίτιδα. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι το πράσινο τσάι το οποίο είναι μια από τις κύριες πηγές καφεΐνης στη διατροφή μας έχει κηρυχτεί σύμμαχος ενάντια στην παχυσαρκία και στο λίπος αφού δρα σαν φυσικός λιποδιαλυτής.

Τιπς για να μειώσετε την κυτταρίτιδα:
• Αποβάλετε το επιπλέον σωματικό βάρος αργά και σταθερά μέσω ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής και εκγύμνασης.
• Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και σύνθετων υδατανθράκων και μειώστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και θερμίδες για να διατηρήσετε υγιές σωματικό βάρος.
• Αυξήστε την πρόσληψη νερού και των τροφίμων πλούσια σε νερό στη διατροφή σας.
• Κάνετε συνδυασμό αερόβιας άσκησης με ασκήσεις αντίστασης για να κάψετε περιττό λίπος αλλά ταυτόχρονα να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα.
• Κόψετε το κάπνισμα αφού μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Κυτταρίτιδα: Μύθοι και πραγματικότητες!!!