paleo

Πόσο δελεαστικό είναι για όλες εμάς που έχουμε τις διάφορες celebrities ώς πρότυπα να τρυπώσουμε στην καθημερινότητα τους και να ιοθετήσουμε τον τρόπο ζωής τους και ιδιαίτερα τη διατροφή τους με την κρυφή ελπίδα ότι θα μας χαρίσει ένα πιστό αντίγραφο του δικού τους σμιλεμμένου σώματος. Πόσο εύκολες ακούγονται οι διατροφές τους όταν τις διαβάζουμε στο διαδίκτυο ή στα περιοδικά, αλλά πόσο ακατόρθωτες φαντάζουν όταν μας ζητούν να αποφύγουμε το λατρεμμένο ψωμί, ή να περιορίζουμε τα λαχανικά και να αποφεύγουμε τα φρούτα. Πόσο εύκολο είναι τελικά για ένα “κοινό θνητό” με το 8ώρο εργασίας, τα παιδιά, τις δουλείες του σπιτιού και την έλλειψη σέφ να ακολουθήσει τις δίαιτες αυτές και τι αντίκτιπο έχουν στην σωματική μας υγεία.
Παλαιολιθική Διατροφή: Η δίαιτα αυτή έχει ακολουθηθεί από την Megan Fox και περιορίζει γενικά τις επεξεργασμένες τροφές. Αν και την εμπνέυστηκε ο γαστρεντερολόγος Walter L. Voegtlin το 1974 η paleo diet έγινε γνωστή τα τελευταία μόλις χρόνια. Η δίαιτα αυτή στηρίζει ότι αποφεύγονται οποιεσδήποτε τροφές δεν προσφέρονταν στην παλαιολιθική εποχή και καταναλώνονται τρόφιμα τα οποία μπορεί ο άνθρωπος να κυνηγήσει ή να μαζέψει. Περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αυγά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ανάλατες ε λιές, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σε περιορισμένες ποσότητες κάποια ωμά έλαια (όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, ζωικά λίπη και λιναρόσπορος). Πολύ σημαντικό για τη δίαιτα αυτή είναι τα προιόντα που καταναλώνονται να είναι ελευθέρας βοσκής, βιολογικά και τα κρέατα να είναι άπαχα.
Η δίαιτα αυτή απαγορεύει ότι είναι επεξεργασμένο, συσκευασμένο αλλά και ομάδες τροφίμων που συμπεριλήφθηκαν στη διατροφή του ανθρώπου μετά την Γεωργική Επανάσταση. Συνεπώς από την δίαιτα αυτή απουσιάζουν οι υδατάνθρακες, αμυλούχα λαχανικά (π.χ. καλαμπόκι, πατάτα, μπιζέλι), τα όσπρια,τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά κ.α.
Γιατί όχι; πέραν του ότι η διατροφή αυτή είναι πολύ ακριβή αφού είναι πλούσια σε κρέας και ψάρι/ θαλασσινά και βιολογικά λαχανικά και φρούτα, στερείτε τα όσπρια τα οποία αποτελούν μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτείνη και χαμηλή σε λιπαρά. Επίσης ο Βρετανικό Σύλλογος Διαιτολογίας (BDA) τονίζει ότι δεν πρέπει να αποφεύγονται πλήρως τα γαλακτοκομικά προινόντα καθώς αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου στη διατροφή μας.

Δίατα ελεύθερη σε γλουτένη: Η δίαιτα αυτή σχεδιάστικε για άτομα τα οποία διαγνώζονται με κοιλιοκάκη και πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Τα τελευτάια όμως χρόνια χρησιμοποιείται από celebrities σαν μια νέα μέθοδος να αποβάλουν τα περιττά κιλά και σιγά σιγά γίνεται γνωστή και σαν νέο trend για το αδυνάτισμα.
Η γλουτένη είναι μια πρωτείνη η οποία περιέχεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η γλουτένη, εκτός από τρόφιμα παρασκευασμένα από τα δημητριακά που προαναφέρθηκαν (όπως ψωμί, μακαρόνια, κράκερ, παξιμάδια, μπισκότα, κέικ, αρτοποιήματα), υπάρχει επίσης και σε πολλά έτοιμα τρόφιμα όπως ποτά που περιέχουν κριθάρι, ορισμένα τυριά και ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα. Άτομα τα οποία είναι σε διατροφή ελέυθερη γλουτένης για ιατρικούς σκοπούς πρέπει πάντα να ελέγχουν τις ετικέτες των έτοιμων τροφίμων. Στην αγορά υπάρχουν πλέον δημητριακά προγεύματος, ψωμί, αλεύρι, μπισκότα και άλλα είδη που παρασκεύαζονται με αλεύρι για άτομα που αποφεύγουν την γλουτένη.
Γιατί όχι; Η διατροφή αυτή τείνει να είναι πιο ακριβή διότι πρέπει να αγοράζονται τα ειδικά προιόντα αλλά και σχετικά δύσκολη στο νησί μας αφού δεν υπάρχουν στα μενού των εστιατορίων επιλογές ελέυθερες γλουτένης. Επιπλέον φαίνεται ότι τα κιλά αποβάλλονται περισσότερο λόγω της αποφυγής τροφίμων που περιέχουν γλουτένη όπως μπισκότα και αρτοποιήματα τα οποία είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά παρά στην αποφυγή της ίδιας της γλουτένης. Τέλος μια μακροχρόνια διατροφή χωρίς γλουτένη αν δεν γίνει ορθά και με την παρακολούθηση κάποιου ειδικού, μπορεί να στερείται σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως το σίδηρο, τις φυτικές ίνες και το φυλλικό οξύ.

Dukan Diet: Η δίαιτα Dukan δημιουργήθηκε από τον Γάλλο ιατρό Pierre Dukan και έχει γίνει γνωστή ανά το παγκόσμιο αφού πολλοί celebrities συμπεριλαμβανομένων της JLo και της Giseleτην υοθέτησαν. Το πλάνο αυτό υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών και σίγουρη συντήρηση του σωματικού βάρους και περιλαμβάνει άπαχα κρέατα, βρώμη, πολύ νερό και άσκηση. Το πλάνο του Dukan χωρίζεται σε 4 φάσεις:
1. Attack phase – η οποία αποτελείτε από απεριόριστη ποσότητα άπαχου κρέατος, ψάρι και αυγά, πολύ μικρή ποσότητα βρώμης και τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό ημερησίως.
2. Cruise phase- προσθέτονται μη αμυλούχα λαχανικά στη διατροφή κάθε δέυτερη μέρα.
3. Consolidation – μπορείς να καταναλώνεις λαχανικά καθημερινά, 1 φρούτο, ψωμί ολικής αλέσεως και 1 κομματάκι τυρί καθημερινά. Επίσης επαναφέρονται στη διατροφή σε μικρές ποσότητες κάποια τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και κάποια ελέυθερα γεύματα.
4. Stabilization – είναι πιό ελέυθερα τα γεύματα εκτός από μια μέρα την εβδομάδα στην οποία καταναλώνονται κυρίως πρωτεϊνούχα τρόφιμα.
Γιατί όχι; O Βρετανικό Σύλλογος Διαιτολογίας (BDA) χαρακτήρισε για 3 συνεχόμενες χρονιές την Dukan diet σαν την χειρότερη διατροφή του χρόνου. Υποστηρίζει ότι είναι πολύ περιοριστική και αποκλείει από την διατροφή τρόφιμα και διατροφικές ομάδες σημαντικές για την υγεία. Η έλλειψη που μπορεί να δημιουργήσει σε μακρο-θρεπτικά συστατικά όπως ενέργεια, και μικρο-θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και άλλα είναι συνεπακόλουθο του περιορισμού ομάδων τροφίμων. Ο ίδιος ο δημιουργός του πλάνου δηλώνει ότι η δίαιτα αυτή μπορεί να επιφέρει κόπωση (λόγω έλλειψης ενέργειας από το φαγητό), δυσκοιλιότητα (λόγω της μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών), και κακοσμία του στόματος.

The raw food diet: Η δίαιτα αυτή συστήνει η διατροφή να βασίζεται κατά περίπου τα τρία τέταρτα σε ωμά φαγητά. Στη δίαιτα αυτή επιτρέπονται τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σπόροι, ξηροί καρποί, γάλα καρύδας, καθαρισμένο νερό. Επίσης μπορούν να καταναλωθούν ωμό ψάρι (sushi), ωμά αυγά, μη παστεριωμένο γάλα και κάποιοι καταναλώνουν ωμό κρέας. Η αντίληψη που επικρατεί από όσους ακολουθούν την δίαιτα με ωμά τρόφιμα είναι ότι πρέπει η διατροφή να βασίζεται κυρίως σε αμαγείρευτα φαγητά αφού κρατούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του οργανισμού περισσότερο. Τα φαγητά μπορούν να ζεσταθούν αλλά η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 118 βαθμούς. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν το μπλέντερ, επεξεργαστές τροφίμων (food processor) και ξηραντήρας (dehydrator).
Γιατί όχι; Η προετοιμασία των γεύματων μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτεί εξοπλισμό στην κουζίνα και επιπλέον οι επιλογές σε γεύματα εκτός σπιτού περιορισμένες. Ο ισχυρισμός στο raw food diet ότι τα ωμά φαγητά είναι πιό πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά δεν ευσταθεί αφού πολλά μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να ελευθερωθούν στο μαγείρεμα. Παράδειγμα η περιεκτικότητα της ψημένης ντομάτας σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό στοιχείο, είναι μεγαλύτερη απ’ ότι της ωμής ντομάτας. Εκτός από μικροθρεπτικά συστατικά που μπορεί να υπολείπονται στον οργανισμό όταν ακολουθεί την δίαιτα αυτή, όπως βιταμίνη Β12, μπορεί να υπάρχει και έλλειψη ενέργειας αφού δεν υπάρχουν στην διατροφή υδατάνθρακες που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού.

Συνεπώς αυτό που θα πρέπει να εφαρμόσετε για να κατορθώσετε να αποβάλετε το περιττό βάρος δεν είναι μια δίατα με περιορισμούς αλλά μια διατροφή η οποία θα σας διδάξει ένα υγιεινό τρόπο ζωής και το μέτρο.

Οι πιό διάσημες δίαιτες του 2014
Tagged on: