ice cream

Το παγωτό είναι μια απόλαυση για μικρούς και μεγάλους και όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες τόσο αυξάνετε και η ανάγκη για την δροσιστική λιχουδιά. Νόστιμο παγωτό χωνάκι, χωνευτικό sorbet λεμόνι, “διαιτιτικό” παγωτό γιαούρτι και πολλά πολλά άλλα. Το παγωτό όμως έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με αυξημένες θερμίδες, με κουταλιές ζάχαρης και με πολλά λιπαρά. Τι ισχύει όμως; Ποιά είδη παγωτού να προτιμάμε; Πώς να το συνδιάζουμε; Πόσο συχνά να το συμπεριμβάνουμε στο διατολόγιο των παιδιών;

Θα ήταν καλο καταρχάς να διαχωριστούν τα διάφορα είδη παγωτού που μπορούμε να βρούμε στην αγορά.
1. Παγωτό τύπου gelato: αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα κρεμώδη παγωτά όπως είναι η βανίλια, το φουντούκι, η σοκολάτα, η καραμέλα ή παγωτά φρούτου που έχουν βάση το γάλα. Τα παγωτά αυτά συνήθως έχουν βάση το γάλα και τα αυγά γι’αυτό μπορούν να θεωρηθούν και πολύ καλή πηγή πρωτείνης, ασβεστίου και φωσφορου. Ένα ποιοτικό παγωτό μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη πρωτείνη γάλατος σε σχέση με την ίδια ποσότητα γάλα. Επίσης το λίπος από το ολόπαχο γάλα που χρησιμοποιήται στην παρασκεύη παγωτού είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Άρα το παγωτό έχει και ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά που δεν αντιμετοπίζουν προβλήματα με το βάρος τους μπορούν να χρησιμοποιούν τα παγωτά τύπου gelato σαν ένα θρεπτικό, νόστιμο και δροσιστικό σνακ. Θα ήταν σωστό όμως να αναφέρω ότι τα παγωτά τύπου gelato συνήθως έχουν υψηλή θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Άτομα με δυσλιπιδαιμία ή άτομα τα οποία προσέχουν το βάρος τους, καλό θα ήταν να περιορίζουν την κατανάλωση αυτού του είδους παγωτού ανάλογα με τις οδηγείες του ιατρού τους ή του διαιτολόγου τους.
2. Sorbet παγωτά: Το sorbet το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη γαλλία και την ισπανία στα τέλη του 17ου αιώνα είναι η γαλλική ονομασία για παγωμένο νερό. Το είδος αυτό έχει σαν βάση συνήθως φρούτα ή σιρόπι, ζάχαρη και νερό. Ένα ποιοτικό sorbet έχει σαν βάση τα φρέσκα φρούτα άρα θα ήταν καλύτερα να ρωτήσετε και να επιλέξετε αυτού του είδους sorbet αφού θα είναι χαμηλότερο σε ζάχαρη, χρωστικές και θερμίδες. Γενικότερα τα sorbet είναι χαμηλότερα σε θερμίδες απότι το παγωτό τύπου gelato, είναι επίσης πολύ χαμηλής έως και μηδαμινής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλά είναι αρκετά πλούσιο σε ζάχαρη. Άτομα τα οποία έχουν υψηλή χοληστερίνη μπορούν να απολαμβάνουν το sorbet παγωτό χωρίς να επηρεάζουν τα λιπίδια στο αίμα. Άτομα τα οποία όμως έχουν διαβήτη θα πρέπει να περιορίζουν τα sorbet παγωτά καθώς μπορεί να προκαλέσουν απότομη άυξηση της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης το παγωτό sorbet δέν περιέχει γάλα οπότα μπορεί να καταναλωθεί από άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα όταν τρώνε τρόφιμα με λακτόζη.
3. Παγωτό γιαούρτι: Η νέα αυτή τάση του παγωτού αν και υπάρχει χρόνια στην κύπρο έκανε το μπάμ πέρισι απενεχοποιόντας την κατανάλωση της γλυκιάς απόλαυσης. Το παγωτό γιαούρτι είναι χαμηλό θερμιδικά (με τις περισσότερες επιλογές να περιέχουν 100 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια προιόντος), φτωχή περιεκτικότητα ζάχαρης και στις πλήστες εταιρίες πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτείνες γάλατος. Δυστηχώς όμως το παγωτό γιαούρτι πολλές φορές συμπληρώνετε από μια ποικιλία επιλογών σε σοκολάτα (υγρή, μαύρη, πραλίνα, chocolate chips), μπισκότα, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, φρούτα, μαρμελάδα και πολλές άλλες νόστιμες επιλογές. Αν θέλετε το προιόν να είναι όντως με χαμηλές θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά, προτιμήστε να το καταναλώνετε σκέτο ή με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
4. Παγωτά διαίτης: υπάρχει ποικιλία προινόντων στην αγορά τα οποία αναγράφουν light, 0%, χωρίς ζάχαρη. Ο ορισμός της ετικέτας πολλές φορές μπορεί να παραπλανήσει. Ένα παγωτό για παραδειγμα light πρέπει να περιέχει 30% χαμηλότερες θερμίδες από το αρχικό προιόν, ένα προιόν χωρίς ζάχαρη σημαίνει ότι μπορεί μεν να περιέχει υποκατάστατο ζάχαρης (το οποίο δεν προσδίδει θερμίδες και δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) αλλά μπορεί να είναι ψηλό σε λιπαρά και σε θερμίδες. Αντίστοιχα ένα προιόν 0% μπορεί μεν να έιναι χαμηλό σε ή να μην περιέχει λιπαρά αλλά να είναι πλούσιο σε ζάχαρη επομένως να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Θα ήταν συμβουλέυσιμο να διαβάζετε την διατροφική ανάλυση του προιόντος και αν δεν είστε σίγουροι τι πρέπει να προσέξετε συζητήστε το με τον διαιτολόγο σας.

 
Γενικές συμβουλές:
Η συχνότητα κατανάλωσης και το είδος του παγωτού εξαρτάται από τους στόχους σας σε σχέση με το βάρος σας και την υγεία σας και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής από τον διαίτολογο που σας παρακολουθεί.

Το παγωτό είναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των παιδιών μετά τη σοκολάτα. Παγωτό σοκολάτα, βανίλια, φράουλα, κεράσι, συνήθως τα παιδιά προτιμούν όλα τα χρώματα και γέυσεις. Μην τους στερήσετε την απόλαυση του παγωτού, φροντίστε όμως η ποσότητα να είναι μετρημένη (ιδιαίτερα αν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους). Μπορείτε επίσης να ελέξετε τη συχνότητα που το παιδί καταναλώνει παγωτό.

Μην ξεχνάτε ότι το παγωτό είναι επιδόρπιο. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αυξημένο βάρος απολάυσετε το παγωτό γιαούρτι, το παγωτό sorbet ή τα παγωτά διαίτης (προσέχοντας πάντοτε τη διατροφική ετικέτα). Άν πάλι προτιμάτε το παραδοσιακό παγωτό τύπου gelato μην το στερηθείτε αλλά περιορίστε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Διαλέξετε παγωτό σε κυπελλάκι για να μήν προσθέτετε έξτρα θερμίδες. Αν πάλι είστε λάτρεις του παγωτού στο χωνάκι προτιμήστε το κλασσικό άσπρο χωνάκι και όχι το sugar cone καθώς αυτά περιέχουν περισσότερες θερμίδες.

Η προσθήκη σιροπιού στο παγωτό αν και δίνει ωραία γεύση αυξάνει επίσης τις θερμίδες. Προτιμήστε να φάτε το παγωτό σας χωρίς σιρόπι.

 

Παγωτό: απαγορεύμενη λιχουδιά ή θρεπτική απόλαυση;
Tagged on: