Η φλαούνα είναι το κύριο κυπριακό πασχαλινό παρασκεύασμα. Πάσχα και φλαούνα πάνε μαζί, και σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου ετοιμάζουν το σπιτικό έδεσμα το οποίο αποτελεί μέρος της παράδοσης μας.
Για την παρασκευή της φλαούνας εκτός από την ζύμη που ετοιμάζετε με αλεύρι και προζύμι, η γέμιση περιέχει τυριά πλούσια σε λιπαρά και αυγά.
Η φλαούνα περιέχει ανά 100γρ.: 360 θερμίδες, 28γρ. υδατάνθρακα, 17γρ. πρωτεΐνης και 20γρ. λίπος.
Επομένως εκτός από την ψηλή θερμιδική της αξία, η φλαούνα είναι και πολύ πλούσια σε λίπος. Καλό θα ήταν άτομα τα οποία έχουν δυσλιπιδαιμία να περιορίσουν την κατανάλωση φλαούνας. Επίσης, άτομα τα οποία προσέχουν το βάρος τους και είναι σε υποθερμιδική διατροφή πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση τους.
Συμβουλές:
• Μην ετοιμάσετε μεγάλο αριθμό φλαούνων.
• Παρασκευάστε φλαούνες με αναρή που είναι πιο χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά από τις παραδοσιακές.
• Αντικαταστήστε το πρωινό ή το μικρό γεύμα της μέρας σας με 80 – 100γρ. φλαούνας για να μην τη στερηθείτε.
• Προσπαθήστε να πάρετε στο σύνολο της εβδομάδας 1 φλαούνα (400γρ.) μόνο.

Η βραδινή σούπα: Το βράδυ του Σαββάτου συνηθίζεται να σερβίρετε σούπα, είτε αυγολέμονο, τραχανάς ή μαγειρίτσα το οποίο σηματοδοτεί συνήθως τη λήξη των νηστειών. Αν η σούπα θα σερβιριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες τότε φροντίστε να πάρετε ένα μικρό γεύμα νωρίς το βράδυ. Επιλέξτε να πάρετε μικρή ποσότητα από την σούπα με ένα μικρό κομμάτι κρέας αφού οι περισσότεροι θα κοιμηθείτε λίγο μετά το γεύμα. Αν υπάρχει η επιλογή τότε καλό θα ήταν στην ετοιμασία της σούπας να μην χρησιμοποιηθεί το νερό στο οποίο βράστηκε το κρέας για να περιοριστεί η πρόσληψη λιπαρών.

Το Πασχαλινό τραπέζι: Oι περισσότεροι από εσάς την ημέρα του Πάσχα έχετε προγραμματισμένο οικογενειακό ή φιλικό γεύμα όπου το μπουφέ είναι γεμάτο με νόστιμες, και πλούσιες σε θερμίδες επιλογές και γλυκούς πειρασμούς. Το γεγονός είναι ότι το να είστε τυπικοί και να μην ξεφύγετε τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα φαγητού είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον αυτό δεν θα επηρεάσει το βάρος σας αλλά και την υγεία σας;

• Φροντίστε να πάρετε κανονικά τα γεύματα που προηγούνται. Αν για παράδειγμα το γεύμα είναι το μεσημέρι θα ήταν ορθό να πάρετε το πρωινό σας γεύμα και το ενδιάμεσο γεύμα κανονικά για να μην είστε πεινασμένοι στο μεσημεριανό γεύμα και να μπορείτε να ελέγξετε πιο εύκολα την ποσότητα του φαγητού αλλά και την ποιότητα.
• Αν μπορείτε ξεκινήστε με σαλάτες, για να δημιουργήσετε το αίσθημα του κορεσμού και να μην ξεφύγετε στις ποσότητες σας. Διαφορετικά φροντίστε το ½ πιάτο σας να είναι σαλάτα. Τα άλλο ½ μοιράστε το ανάμεσα σε πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι) και υδατάνθρακα (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια).
• Διαλέξτε με προσοχή τι θα βάλετε στο πιάτο σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τηγανιτά φαγητά και φαγητά με κρεμώδη σάλτσες καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αν υπάρχει κάτι λιγότερο υγιεινό που θέλετε να δοκιμάσετε βάλτε μικρή ποσότητα στο πιάτο σας.
• Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην πρόσληψη λιπαρών φαγητών και κρέατος πρέπει να είστε αν τις εβδομάδες που προηγήθηκαν ακολουθούσατε νηστεία. Μην επιβαρύνετε το στομάχι σας και φροντίστε να επιλέξετε άπαχα κρέατα όπως είναι το κοτόπουλο ή άπαχα κομμάτια χοιρινού κρέατος και σε μικρές ποσότητες.
• Από την επιλογή των γλυκών διαλέξτε 1 με 2 γλυκά που θέλετε να δοκιμάσετε και σερβιριστείτε μια μικρή μερίδα. Η διατροφική αξία των γλυκών είναι μικρή ενώ η θερμιδική τους αξία πολύ μεγάλη. Αν υπάρχει η επιλογή της φρουτοσαλάτας προτιμήστε την.
• Το δεύτερο γεύμα την ημέρας φροντίστε να είναι μικρό για να ισορροπήσετε τις θερμίδες της ημέρας. Καλές επιλογές αποτελούν τα δημητριακά προγεύματος με άπαχο/ ημιάπαχο γάλα, σαλάτα με γέμιση της επιλογής σας, ένα μικρό τοστ καθώς και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
• Πολύ σημαντικό είναι την επόμενη μέρα να επιστρέψετε κανονικά στους ρυθμούς σας. Μην συνεχίσετε τις ατασθαλίες αλλά μην αμελήσετε γεύματα για να εξισορροπήσετε την προηγούμενη ημέρα καθώς αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα γεύματα λόγω πείνας.

Πρακτικές συμβουλές για το Πάσχα!!!