ρόδι
Είναι και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που το νόστιμο ρόδι εμφανίζεται στα ράφια της υπεραγοράς και μας δελεάζει με την υπέροχη γεύση του. Το ρόδι εκτός από ένα απολαυστικό φρούτο είναι επίσης γνωστό και για την ευεργετική δράση που μπορεί να έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού και γενικότερα τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.
Ένα μέτριο ρόδι (150γρ.) έχει 105 περίπου θερμίδες και περιέχει σίδηρο, βιταμίνη Α, Βιταμίνη Γ, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Ένα ρόδι μπορεί να καλύψει περίπου το 40% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Γ και περίπου το 25% σε φυλλικό οξύ. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανίνων και των τανίνων και έχει υπολογισθεί ότι η συνολική αντιοξειδωτική του ικανότητα είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού.

1. Μέσα στα χρόνια το ρόδι έχει αποδειχθεί πολλές φορές ευεργετικό στην πρόληψη κατά διαφόρων μορφών καρκίνου και έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με την προστασία του οργανισμού κατά την επανεμφάνηση του καρκίνου του προστάτη σε άτομα που έχουν υποστεί θεραπεία. Η σημαντική του δράση οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό οι οποίες έχουν σημαντική συμβολή στην δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Πιο πρόσφατα δεδομένα έχουν συνδέσει την ευεργετική δράση που έχει το ρόδι, ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

2. Το ρόδι μπορεί επίσης να αποδειχθεί σύμμαχος μας στην μάχη μας με τον χρόνο. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά τα οποία όπως προανάφερα καταπολεμούν τις ελέυθερες ρίζες στον οργανισμό μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Επιπρόσθετα το ρόδι, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Γ, δρά ενάντια στις σκούρες κηλίδες του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπλαση του και στην διαδικασία επούλωσης πληγών.

3. Το ρόδι και ο χυμός του μπορούν να εμποδίσουν την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας που κτίζεται στα τοιχώματα των αρτηριών . Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ σε άνδρες εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση φυσικού χυμού από ρόδι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας σαν συνέπεια αυξημένης κακής χοληστερόλης (LDL). Πιό πρόσφατες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ρόλο του ροδιού στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Επιστήμονες από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών στην Ισπανία, επεσήμαναν ότι το ρόδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και των ευαίσθητων τοιχωμάτων του (το ενδοθήλιο). Η βλάβη του ενδοθηλίου ανοίγει τον δρόμο για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

4. Το ρόδι σε πρόσφατες μελέτες αποδείχθηκε ότι δρά θετικά στην υγεία του ήπατος. Το ήπαρ είναι υπέυθυνο για ποικιλία λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων και την αποβολή βλαβερών και τοξικών ουσιών από το σώμα. Το ρόδι είναι μια πηγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών ουσιών που μπορεί να βοηθήσουν στη υγεία του ήπατος και την αναγέννηση του όταν υπάρχει βλάβη. Έρευνα η οποία έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι η βλάβες όπως η νέκρωση κυττάρων και αποθήκευση λίπους ήταν μικρότερες σε ποντίκια τα οποία κατανάλωναν εκχύλισμα ροδιού.

5. Το ρόδι βοηθά στην στοματική υγιεινή. Μια έρυνα που διεξήχθη το 2007 μελέτησε κατά πόσο το ξέπλυμα των δοντιών με φυσικό εκχύλισμα από ρόδι μπορεί να συμβάλει στην μείωση της οδοντικής μικροβιακή πλάκας. Διαπιστώθηκε ότι το ρόδι μπορεί να έχει θετική δράση ενάντια στην οδοντική πλάκα, η οποία μπορεί να οδηγήσει διάφορες παθήσεις του στόματος συμπεριλαμβανομένων της τερηδόνας, της ουλίτιδας καθώς και την άσχημη αναπνοή.

Πέντε λόγοι να φάμε ρόδι!!!!