diaita

Ξεκινώντας μια διατροφή, η ώρα της αλήθειας είναι η στιγμή που θα ανέβουμε στη ζυγαριά και θα δούμε την πολυπόθητη απώλεια. Η απογοήτευση όταν αυτή δεν “φαίνεται” είναι οδυνηρή. Πόσο συχνά σας έχει τύχει να ακολουθείτε πρόγραμμα από τον ειδικό και να μην έχετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα; Πόσο συχνά έχετε απογοητευτεί αφού ενώ είστε τυπικοί η απώλεια βάρους είναι αμελητέα; Πολύ συχνά η αιτία δεν είναι η ασυνέπεια με είδη των φαγητών, ούτε τα έχτρα τσιμπηματάκια. Που μπορεί να οφέίλεται τότε το απογοητευτικό αποτέλεσμα;
Πιό κάτω θα αναλύσω κάποιους παράγοντες οι οποίοι ενώ δεν θεωρούμε σημαντικούς μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους και να μας εμποδίσουν από το να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ζυγαριά ή να μπούμε στο αγαπημένο μας τζίν παντελόνι.
1. Παραλείψη γέυματων – πολές φορές λόγω έλλειψης χρόνου, αποτυχίας να προετοιμάσουμε τα γεύματα, επειδή ξέρουμε ότι θα φάμε περισσότερο σε επόμενο γεύμα, επειδή φάγαμε περισσότερο σε προηγούμενο γεύμα ή και έλλειψης πείνας παραλέιπονται γεύματα. Από μόνο του αυτό εμποδίζει τον μεταβολισμό από το να δουλέυει ικανοποιητικά, συνεπώς είναι πιό αργή η απώλεια βάρους (ξέρετε, τα μικρά συχνά γεύματα ενισχύουν τον μεταβολισμό).
Επίσης άν τα γεύματα που παραλείπονται είναι συχνά και πολλά τότε μπορεί και ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνονται να μην είναι αρκετός. Άν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση το αποτέλεσμα είναι ο μεταβολισμός να μειώνεται για να εξοικονομίσει ενέργεια φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα στο βάρος μας.
Η παράλειψη γεύματον μπορεί να συμβάλει και σε υπερφαγία στα επόμενα γεύματα. Αν παραλείψετε ένα μεγάλο γεύμα ή και ένα μικρογέυμα το πιό πιθανόν είναι ότι μέχρι το επόμενο γεύμα θα πεινάσετε πολύ. Όταν πεινάμε τότε είναι πιό εύκολο να υποκύψουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα στο επόμενο γεύμα ή ακόμα και ακατάλληλο ποιοτικά φαγητό. Η πείνα δεν είναι σύμμαχος της υποθερμιδικής διατροφής.

2. Μεταφορά γεύματων – πόσες φορές όταν είστε σε υποθερμιδική διατροφή έχει τύχει να μήν πάρετε ένα από τα μικρογεύματα; Και πόσες φορές το καταναλώσατε αυτό αργότερα στη μέρα. Επαναλαμβάνομαι αλλά το μυστικό για καλό μεταβολισμό είναι τα μικρά συχνά γεύματα. Είναι σαν ένα τζάκι που θέλει καύσιμο για να καίει. Άρα τα γεύματα που υπάρχουν στο διαιτολόγιο που σας ετοίμασε ο διαιτολόγος είναι στοχεύμενα όχι μόνο για να περιορίζουν το αίσθημα της πείνας αλλά και για να βοηθούν τον μεταβολισμό να λειτουργεί. Παραλείποντας ένα γεύμα καταρχάς δεν βοηθάτε τον μεταβολισμό να λειτουργεί.
Μεταφέροντας το όμως στιβάζετε θερμίδες σε ώρες που μπορεί να μην τις χρειάζετε ο οργανισμός σας. Η καλύτερη λύση άν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρετε να πάρετε ένα γεύμα είναι να το παραλείψετε πλήρως.

3. Υπερκατανάλωση σε προιόντα διαίτης – επικρατεί η αντίληψη ότι ένα προιόν το οποίο είναι 0% είναι ταυτόχρονα και με μηδέν θερμίδες ή ένα προιόν το οποίο αναγράφεται “χωρίς ζάχαρη” είναι επίσης και χωρίς λίπος και χωρίς θερμίδες. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τον ισχυρισμό που υπάρχει στο προιόν να ψάχνετε και την διατροφική ετικέτα. Για παράδειγμα ένα προινόν το οποίο αναγράφεται χαμηλό σε θερμίδες, συνήθως περιέχει λιγότερο από 40 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι άν η μερίδα είναι 150γρ. μπορεί να περιέχει μέχρι και 60 θερμίδες (ισοδύναμο με μια μερίδα φρούτου). Ένα προιόν το οποίο αναγράφετε με μειωμένες θερμίδες (ή light) περιέχει 30% χαμηλότερες θερμίδες από το αντίστοιχο κανονικό προιόν. Άρα ένα παγωτό το οποίο έχει 200 θερμίδες στα 100γρ, μπορεί να θεωρηθεί light άν στα 100γρ. περίεχει 140 θερμίδες. Άρα οι θερμίδες, τα λιπαρά και η ζάχαρη στα διαιτητικά προιόντα δέν είναι κατανάγκη αμελητέα. Σωστό θα ήταν να συζητήσετε με τον διατολόγο σας τα προιόντα που σας αρέσουν για να σας εξηγήσει πώς να τα εντάξετε στο πρόγραμμα σας.

4. Σαλατες- όλοι γνωρίζουμε ότι η σαλάτα έιναι ένα γεύμα ή side που συστήνουμε οι διαιτολόγοι, ότι τα λαχανικά είναι χαμηλά θερμιδικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στα βιβλία μαγειρικής και στα εστιατόρια υπάρχουν ποικίλες συνταγές για σαλάτες, άλλες με ξηρούς καρπούς, με θαλασσινά, με παστά ή φρέσκα φρούτα, με τυριά, με το κλασσικό λαδολέμονο, με βαλσάμικο ξύδι, με μέλι και μουσταρδα και λοιπά. Πόσο χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά είναι όμως αυτές οι σαλάτες;
Κι’ όμως οι σαλάτες μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια βάρους. Οι πλούσιες σαλάτες που συνήθως ο κόσμος επιλέγει στα εστιατόρια για να “περιορίσει” την κατανάλωση θερμίδων και να φάει ένα ελαφρύ γέυμα μπορεί να μας δώσουν περισσότερες θερμίδες από ένα κανονικό γεύμα. Προσέξετε τι περιέχει η σαλάτα την οποία διαλέγετε και άν δεν είστε σίγουροι πάρτε μια άλλη επιλογή. Θα ήταν καλό να συζητήσετε με τον διαιτολόγο σας τις επιλογές που προσφέρονται και το τι σας συστήνει ανάλογα με τον στόχο σας.
5. Ροφήματα – Με την άυξηση της θερμοκρασίας η ανάγκη για υγρά αυξάνεται και έτσι η κατανάλωση ροφημάτων είναι μεγαλύτερη. Τα ζαχαρούχα ροφημάτα, οι χυμοι φρούτου, τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα (π.χ. τσάι, νέσκαφε) με ζάχαρη ή μέλι επίσης προσθέτουν στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Τα υγρά δεν είναι “δωρεάν” σε θερμίδες. Παράδειγμα ένα μικρό ποτήρι χυμός δίνει διπλάσιες τουλάχιστον θερμίδες απότι μια μερίδα φρούτου. Επίσης τα αλκοολούχα ποτά έχουν 120-150 θερμίδες ανάλογα με το τι καταναλώνουμε. Άν συνδιάζεται με χυμό φρούτου ή αναψυκτικό τότε οι θερμίδες αυτές αυξάνονται. Προτιμήστε επιλογές light ή αν πέρνετε πολλά ροφήματα με προστιθέμενη ζάχαρη προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη ή το μέλι με κάποια από τα υποκατάστατα που υπάρχουν στην αγορά. Αντικαταστήστε τα ροφήματα με απλό νερό. Η Beyonce και η JLo υποστηρίζουν ότι το νερό τις βοηθά να διατηρούν το βάρος τους αφού τις κάνει να νιώθουν χορτάτες.

6. Μερίδες γεύματων – Άν είστε σε πρόγραμμα διατροφής από τον διαιτολόγο σας και σας προσδιορίζει ποσότητες φαγητού τότε θα πρέπει να είστε τυπικοί σε αυτές. Το πρόγραμμα διατροφής έιναι βασισμένο στις θερμίδες που καίει ο οργανισμός καθημερινά. Για να έχουμε απώλεια βάρους πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνετε να είναι χαμηλότερες από αυτές που καταναλώνετε. Άρα άν οι μερίδες σας είναι μεγαλύτερες από αυτές που υπολογίσθηκαν από τον διαιτολόγο αλλάζει και το αποτέλεσμα.
Συνεπώς άν είστε σε υποθερμιδική διατροφή και δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δώστε σημασία στην λεπτομέρια. Οι μερίδες των γεύματων, τα light προιόντα, η παράλειψη γεύματων μπορούν να συμβάλουν στην αργή απώλεια.
Αν ακόμη και με αυτά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, τότε μπορεί να οφείλεται σε αργό μεταβολισμό ή και ορμονική διαταραχή κάτι το οποίο μπορείτε να συζητήσετε με τον διαιτολόγο σας ή τον ιατρό σας.

Διατροφικά λάθη τα οποία εμποδίζουν την απώλεια βάρους