christmas
Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά και όλοι μπαίνουμε σιγά σιγά στη γιορτινή διάθεση. Αναμφισβήτητα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, αποτελεί για την πλειοψηφία μια περίοδο χαλάρωσης, χαράς και πολλών προσκλήσεων σε φαγοπότια και πάρτι. Αν και εσείς είστε από αυτούς που πανικοβάλλονται με την ιδέα των προσκλήσεων, των τεράστιων μπουφέ, των εποχιακών γλυκών, της θεσπέσιας σοκολάτας, του ακαταμάχητου τυριού και των αλκοολούχων ποτών τότε το άρθρο που ακολουθεί θα μπορέσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες σας και να σας προτείνει τρόπους έτσι ώστε οι απολαύσεις αυτές να μην σας παρασύρουν σε μια ανοδική πορεία στη ζυγαριά.

Προσκλήσεις σε βραδιές με ποτό και finger food (τσιμπήματα):
Τις μέρες των γιορτών οι περισσότεροι μαζευόμαστε σε φιλικά σπίτια για cheese and wine party ή για παιχνίδια. Στις εκδηλώσεις αυτές τα αλκοολούχα ποτά ρέουν άφθονα και στο τραπέζι υπάρχουν αλμυρές και γλυκές λιχουδιές όπως ξηροί καρποί, πατατάκια και σοκολατάκια.
Θερμιδική αξία αλκοολούχων ποτών:
330ml μπύρας – 150 θερμίδες
45ml βότκας/ ουίσκι/ ρούμι/ τζίν – 110- 140 θερμίδες
150ml άσπρο κρασί – 120 θερμίδες
150ml κόκκινο κρασί – 125 θερμίδες

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες χωρίς να προσφέρουν στον οργανισμό μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ πίνοντας αργά, πίνοντας νερό ενδιάμεσα ή χρησιμοποιώντας αεριούχα ροφήματα διαίτης ή αεριούχο νερό μεταξύ αλκοολούχων ποτών. Αν συνδυάζετε το αλκοολούχο ποτό με αναψυκτικά διαλέξετε τις επιλογές διαίτης ενώ καλά θα ήταν να περιορίσετε την επιλογή του χυμού αφού αυτός προσθέτει στις θερμίδες. Επίσης αποφύγετε να καταναλώνετε αλμυρά σνακ σε συνδυασμό με τα αλκοολούχα ποτά διότι αυτά προκαλούν το αίσθημα της δίψας και έτσι οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Όσο αφορά τα σνακ που επιλέγετε φροντίστε αυτά να είναι χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν τα λαχανικά όπως καρότο, κουλούμπρα, αγκινάρα (με λεμόνι και αλάτι ή με ντιπ από γιαούρτι), τα παστά φρούτα και το σπιτικό ποπκορν (χωρίς βούτυρο) για να συνοδεύσετε το ποτό σας.

Προσκλήσεις σε γιορτινά γεύματα:
Oι περισσότεροι από εσάς, τις μέρες εκείνες έχετε προγραμματισμένα οικογενειακά ή φιλικά γεύματα όπου το μπουφέ είναι γεμάτο με νόστιμες και πλούσιες σε θερμίδες επιλογές και γλυκούς πειρασμούς. Το γεγονός είναι ότι το να είστε τυπικοί και να μην ξεφύγετε τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα φαγητού είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον αυτό δεν θα επηρεάσει το βάρος σας αλλά και την υγεία σας;

• Φροντίστε να πάρετε κανονικά τα γεύματα που προηγούνται. Αν για παράδειγμα το γεύμα είναι το μεσημέρι θα ήταν ορθό να πάρετε το πρωινό σας γεύμα και το ενδιάμεσο γεύμα κανονικά για να μην είστε πεινασμένοι στο μεσημεριανό γεύμα και να μπορείτε να ελέγξετε πιο εύκολα την ποσότητα του φαγητού αλλά και την ποιότητα.
• Αν μπορείτε ξεκινήστε με σαλάτες, για να δημιουργήσετε το αίσθημα του κορεσμού και να μην ξεφύγετε στις ποσότητες σας. Διαφορετικά φροντίστε το ½ πιάτο σας να είναι σαλάτα. Τα άλλο ½ μοιράστε το ανάμεσα σε πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι) και υδατάνθρακα (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια).
• Διαλέξτε με προσοχή τι θα βάλετε στο πιάτο σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τηγανιτά φαγητά και φαγητά με κρεμώδη σάλτσες καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αν υπάρχει κάτι λιγότερο υγιεινό που θέλετε να δοκιμάσετε βάλτε μικρή ποσότητα στο πιάτο σας.
• Από την επιλογή των γλυκών διαλέξτε 1 με 2 γλυκά που θέλετε να δοκιμάσετε και σερβιριστείτε μια μικρή μερίδα. Η διατροφική αξία των γλυκών είναι μικρή ενώ η θερμιδική τους αξία πολύ μεγάλη. Αν υπάρχει η επιλογή της φρουτοσαλάτας προτιμήστε την.
• Το δεύτερο γεύμα την ημέρας φροντίστε να είναι μικρό για να ισορροπήσετε τις θερμίδες της ημέρας. Καλές επιλογές αποτελούν τα δημητριακά προγεύματος με άπαχο/ ημιάπαχο γάλα, σαλάτα με γέμιση της επιλογής σας, ένα μικρό τοστ καθώς και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
• Πολύ σημαντικό είναι την επόμενη μέρα να επιστρέψετε κανονικά στους ρυθμούς σας. Μην συνεχίσετε τις ατασθαλίες αλλά μην αμελήσετε γεύματα για να εξισορροπήσετε την προηγούμενη ημέρα καθώς αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα γεύματα λόγω πείνας.

Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές!

Μια παράδοση των Κυπριακών Χριστουγέννων είναι τα υπέροχα γλυκά τα οποία πολλές νοικοκυρές ετοιμάζουν στο σπίτι ή αγοράζουν. Πολλοί από εμάς τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες και σε μεγάλη συχνότητα. Θα ήταν ορθό να ξέρουμε τι θερμιδική αξία κρύβουν αυτά τα γλυκά:

1 μέτριο μελομακάρονο – 150 θερμίδες = 1 φέτα ψωμί + 1 φρούτο
1 μικρός κουραμπιές – 150 θερμίδες = 1 φέτα ψωμί + 1 φρούτο
1 μέτρια τρούφα – 200 θερμίδες = 2 φέτες ψωμί
1 κομμάτι Christmas cake – 300 θερμίδες = 2 φέτες ψωμί + 1 φρούτο + 1κ. βούτυρο
1 κομμάτι βασιλόπιττα – 200 θερμίδες = 2 φέτες ψωμί
1 σοκολατάκι – 50 θερμίδες = 1 φρούτο

Το μυστικό δεν είναι να στερηθούμε τις λιχουδιές αυτές – άλλωστε τα παρασκευάζουμε μια φορά το χρόνο – αλλά να τα καταναλώσουμε με προσοχή και σε μικρές ποσότητες. Διαλέξετε να τα καταναλώσετε στη θέση κάποιου ενδιάμεσου σνακ και επιλέξετε 1 μερίδα.

Οι πειρασμοί των Χριστουγέννων: Πως να αποφύγω να πάρω βάρος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων?