Τα ψώνια στην υπεραγορά αποτελούν μια ρουτίνα για τους περισσότερους ανιαρή και αγχωτική αφού οι πολλές επιλογές τείνουν περισσότερο να μας μπερδέυουν παρά να κάνουν το ψώνισμα ευκολότερο. Η αλήθεια είναι ότι περνώντας από τους διαδρόμους της υπεραγοράς η μεγάλη ποικιλία και οι διαφορετικές επιλογές μας δελεάζουν και μπορούμε έυκολα να παρασυρθούμε σε ένα μεγάλο ψώνισμα που δεν περίεχει μόνο τα αναγκαία τρόφιμα για την εβδομάδα αλλά και διάφορες λιχουδιές που συναντήσαμε στο δρόμο μας και δεν έχουν τόπο στα ντουλάπια μας ή στο στόμαχι μας. Από την άλλη είναι και ένας αριθμός τροφίμων που δηλώνουν diet, light, χαμηλό σε λιπαρά, χαμηλό σε ζάχαρη προκαλώντας μας να τα βάλουμε στο καρότσι μας πολλές φορές, αγνοώντας το τί πραγματικά δηλώνουν και τι περιέχουν. Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας δώσω τίπς για το πώς να περιορίσετε την αγορά δελεαστικών απαγορευμένων εδεσμάτων και τι πρέπει να κοιτάζετε στις ετικέτες των τροφίμων.

supermarket

Πριν πάτε στην υπεραγορά:
1. Η καλύτερη ώρα για να πάτε στην υπεραγορά είναι το πρωί μετά από ένα καλό πρωινό ή νωρίς το απόγευμα μετά το μεσημεριανό γεύμα. Φροντίστε να κάνετε τα ψώνια σας κάποια ώρα που είστε χορτάτοι αφού το αίσθημα της πείνας μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερο ψώνισμα πλούσιο σε λάθος αγορές.
2. Ετοιμάστε στο σπίτι πρίν φύγετε τη λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Όταν έχετε τη λίστα μπορείτε στοχευμένα να πηγαίνετε στα ράφια που θέλετε χωρίς να χάνετε χρόνο και να μπαίνετε σε πειρασμούς.
3. Διαλέξετε μια υπεραγορά που γνωρίζετε και σας βολέυει έτσι ώστε να ξέρετε που θα βρείτε το κάθε τί.
4. Αν κάτι είναι σε προσφορά και δεν το χρειάζεστε αποφύγετε να το αγοράσετε απλά επειδή έχει καλύτερη τιμή διότι θα καταλήξετε το πιό πιθανόν να το καταναλώσετε.

Στην υπεραγορά:
1. Πηγαίνετε στα ράφια που θέλετε χωρίς να χάνετε χρόνο χαζέυοντας, εκτός αν θέλετε καινούριες ιδέες για τρόφιμα.
2. Κοιτάζετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης των προινόντων πρίν τα αγοράσετε.
3. Διαλέξετε φρέσκα τρόφιμα αντί τα έτοιμα τρόφιμα και από την φρουταρία επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής αφού είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
4. Διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες. Είναι σημαντικό να μάθετε να ερμηνεύετε ορθά τους ισχυρισμούς που κάνουν οι εταιρίες. Για παράδειγμα ένα προιόν το οποίο γράφει light σημαίνει ότι έχει περισσότερο από 30% χαμηλότερες θερμίδες από το αντίστοιχο κανονικό προϊόν. Δεν συνεπάγεται όμως ότι είναι χαμηλό σε λιπαρά ή χαμηλό σε ζάκχαρα οπόταν δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.
5. Η διατροφική σύσταση του προϊόντος σας δείχνει την πυκνότητα του κάθε συστατικού. Το υλικό που είναι σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα αναγράφεται πρώτο και τελειώνει με το υλικό που έχει την μικρότερη περιεκτικότητα.

Ψωνίστε σωστά
Tagged on: