Αρτηριακή είναι η πίεση που ασκείτε από το αίμα στις αρτηρίες (που το μεταφέρουν από τη καρδία σε όλο το σώμα). Τα φυσιολογικά επίπεδα πίεσης είναι 130/80mmgh – το 130 είναι η ‘συστολική’ πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδία συσπάται (διοχετεύει το αίμα απο την καρδία στα όργανα μέσω αρτηριών), το 80 είναι η ‘διαστολική’ πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των αρτηριών όταν η καρδία χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

Υπόταση αποκαλείτε η χαμηλή πίεση του αίματος (κάτω από 120/80mmHg). Υπάρχουν τρία είδη υπότασης η ορθοστατική (που παρουσιάζετε όταν το άτομο κάνει απότομη προσπάθεια να σηκωθεί ή μετά από μεγάλο διάστημα ορθοστασίας), η νευρωνικά προκαλούμενη και η σοβαρή υπόταση. Τα συμπτώματα της κάθε μιας είναι διαφορετικά όπως και η θεραπεία τους. Με την διατροφή μπορούμε να διορθώσουμε την ορθοστατική, η οποία είναι και η πιό κοινή, ενώ οι άλλες δυο χρήζουν ιατρικής παρέμβασης.
Τα συμπτώματα της ορθοστατικής υπότασης περιλαμβάνουν ζαλάδες και πονοκέφαλο, θολή όραση, αδυναμία, κούραση, ναυτία και τάση για έμετο.
5 διατροφικές αλλαγές για αντιμετώπηση της ορθοστατικής υπότασης:
1. Αύξηση της κατανάλωσης νερού ή και άλλων υγρών που περιέχουν ηλεκρολύτες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τον όγκο του αίματος σας σε καλά επίπεδα. Φροντίστε να καταναλώνετε 6-8 ποτήρια νερό ή μή αλκολούχων ποτών καθημερινά.
2. Μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αφού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και συνεπώς μειώνεται ο όγκος του αίματος.
3. Αυξήστε λίγο το αλατι στη διατροφή σας είτε κατα την διάρκεια του μαγειρέματος είτε στο τραπέζι. Επίσης μπορείτε να καταναλώσετε τρόφιμα τα οποία είναι πιο πλούσια σε περιεκτικότητα αλατιού όπως κρακερς ή αλατισμένοι ξηροί καρποί ή σπιτικό ποπ-κόρν με αλάτι, κονσέρβες, δημητριακά, τυρί κ.α.
4. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε υγρά αλλά μπορούν και μέσω της πρόσληψης βιταμινών και ηλεκτρολυτών να βελτιώσουν τον όγκο του αίματος και να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος.
5. Εντάξετε στη ζωή σας την άσκηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Υπέρταση είναι η κατάσταση κατά την οποία η συστολική και/ή η διαστολική πίεση είναι αυξημένη. Η υπέρταση μπορεί να θεωρηθεί ώς πρωτογενής ή δευτερογενής. Οι πλήστες των περιπτώσεων ταξινομούντε σαν πρωτογενής υπέρταση δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς κάποιο υποκείμενο ιατρικό αίτιο. Η υπέρταση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, αλλά μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να έχει είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, ίλλιγγο και διαταραχή στην όραση. Η υπέρταση αν δεν ρυθμιστεί μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής αφού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για εγκεφαλικό επεισόδειο, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ανέυρισμα αρτηρίας κ.α. Η υπέρταση μπορεί να ρυθμιστέι μέσω φαρμακευτικής αγωγής υπάρχουν όμως και διατροφικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν.
5 διατροφικές αλλαγές για αντιμετώπηση της υπέρτασης
1. Μείωση του βάρους (άν αυτό είναι αυξημένο) αποτελεί την κύρια διατροφική παρέμβαση. Το αυξημένο σωματικό βάρος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης και έχει αποδειχθεί ότι μείωση 10% του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο και την μείωση της αρτηριακής πίεσης.
2. Μειώστε την προσθήκη του αλατιού στο μαγείρεμα και μην προσθέτετε αλάτι στο τραπέζι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά και μυρωδιές για γεύση. Επίσης αποφύγετε κονσερβοποιημένα φαγητά, περιορίστε τα αλλαντικά, τα σκληρά ολόπαχα τυριά, τα έτοιμα φαγητά, τα αρτοποιήματα π.χ. τυρόπιττα, ελιόπιττα καθώς και αλμυρά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα πατατάκια και τα αλμυρά κράκερ.
3. Να καταναλώνετε προιόντα πλούσια σε ασβέστιο π.χ. γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τυριά με χαμηλά λιπαρά. Μπορείτε να πάρετε 2-4 μερίδες γαλακτοκομικών προιόντων καθημερινά (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι γάλα, 200γρ. γιαούρτι ή 30-50γρ. τυρί).
4. Να πέρνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά καθώς αυτά είναι πηγή κάλιου και μαγνήσιου τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του νατρίου και συνεπώς τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
5. Εντάξτε στη ζωή σας την σωματική άσκηση. Ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα 3-5 φορές την βδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και την αρτηριακής υπέρτασης.

5 Διατροφικές συμβουλές για τον έλεγχο της υπότασης και της υπέρτασης